Olga Kok (49)

Burgerlijke staat: getrouwd, twee dochters (15 en 14) 

Beroep: klinisch verloskundige 

Beroep partner: studeert aan lerarenopleiding 

Gezamenlijk inkomen: ca. 34.000 euro netto

Vaste lasten: ca.1.700 euro netto per maand

 

Hoe gingen uw ouders om met geld?

 

“Mijn vader was arts in een streekziekenhuis. We hadden het niet slecht, maar met vier studerende kinderen ging het geld elke maand op. Ons is bijgebracht dat geld niet vanzelfsprekend is. Het motto was: als je aanpakt en doorzet, mag je er best van genieten. Datzelfde geef ik mijn dochters mee. Zo worden ze niet passief. De cd van K3 die ze ooit per se wilden hebben, spaarden ze zelf bij elkaar door bij het winkelcentrum liedjes te zingen. Ik sponsor ze soms wel.”

 

Bent u een spaarder of lener?

 

“Ik ben best een spaarder, maar veel sparen zit er momenteel niet in: sinds mijn man studeert leven we van mijn inkomen. Er is een klein appeltje voor de dorst en ik zet wel wat geld opzij voor vakanties. Voorlopig zoeken we het niet ver. De meiden willen het liefst gaan shoppen in New York. Ik zou ook graag naar New York gaan, alleen niet om te shoppen. We moeten gewoon nog even geduld hebben. ” 

 

Wacht u op de uitverkoop als u iets moois ziet? 

 

“Het is zo’n beetje het hele jaar door uitverkoop. Als je goed oplet, zijn er altijd koopjes te vinden. Ik heb een neus voor de beste aanbiedingen.”

 

Koopt u wel eens iets zonder het uw partner te vertellen?

 

“Ik overleg niet altijd vooraf. Voor mijn man geldt hetzelfde. Wij vertrouwen elkaar volledig.”

 

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

 

“Zo lang mijn man nog studeert, kunnen we geen rare bokkensprongen maken. We gaan niet meer zo vaak uit eten of naar de film. Geeft niets, dat komt wel weer. Het is veel belangrijker dat we allebei na veel omzwervingen een richting hebben gevonden die ons gelukkig maakt. Ik was al 36 toen ik verloskunde ging studeren. Toen was mijn man een paar jaar kostwinner en steunde hij mij. Nu is het dus omgekeerd. Mijn man wilde al heel lang docent aardrijkskunde worden. Hij heeft eindelijk de stap gewaagd. Het doet hem heel erg goed.”

 

Merkt u iets van de crisis?

 

“Om me heen in het ziekenhuis is wel wat onrust, maar ik vrees niet voor mijn baan. Ik merk wel dat ik wat spaarzaam wil zijn. Natuurlijk vooral omdat ik alleenverdiener ben, maar misschien houd ik onbewust toch ook rekening met de crisis.”